Thursday, May 20, 2010

Són quatre empreses

Amb la competència que hi ha ara sembla que l'única manera de sobreviure per a les grans companyies es fer-se més i més grans. Com a mínim és el que anem veient al sector informàtic.

Anem veient anuncis que les grans (Microsoft, Google, Oracle, HP, IBM, etc) van comprant companyies més petites (i no tan petites). L'altre dia HP anunciava que es quedava amb Palm. Però molt sovint se'ns queda la cara de tonto : "què la companyia X ara és de Y?".

I la que darrerament es portava la palma era Oracle. Es va menjar PeopleSoft (just quan s'havien menjat JDEdwards), Siebel, BEA (que era líder en servidors d'aplicacions), innobase (els que estaven darrera del component transaccional de MySQL) i la bomba va ser quan van comprar Sun (que just acabaven de comprar MySQL).

Sun són els pares de moltes tecnologies que han estat fonamentals pel desenvolupament informàtic. Amb l'adquisió de Sun Oracle posava un peu en el mon del hardware i dels sistemes operatius, però també es ficava a la butxaca el Java. I això sí que fa molta por.

I és que els moviments d'Oracle també són importants en la banda del OpenSource. Estan ficats de ple amb Eclipse, tot i que ara tenen dos IDE Java: JDeveloper i NetBeans. I també van comprar Berkeley DB, la base de dades que està darrera del Subversion.

I cal anar amb compte quan vas pensant en OpenSource, per què has de veure quines companyies hi ha darrera. JBoss i Hibernate, per exemple, són de RedHat. I el Spring Framework és de VMWare.

Tanta concentració fa por. De vegades penso en aquelles fantasies cyberpunk en les que no existien països ni fronteres, sinó que només hi havia grans corporacions. Més d'un portaria la senyera de Google, d'Oracle o de Microsoft. De tota manera crec que anirem veient més concentració encara. Qui serà comprat demà?

No comments: