Sunday, June 13, 2010

Artesania del programari

De tant en tant vaig reben e-mails d'unes conferències de Java que es fan a Bèlgica que es diuen Devoxx. El més bo d'aquestes conferències és que pots veure el vídeo de les presentacions en un sistema molt interessant a una web que es diu Parleys.com, que pots veure les transparències i al ponent. A més a més sempre porten alguna "estrella" del món del java.
En el darrer e-mail que vaig rebre feien referència a una presentació que l'any passat havia fet un autor que sempre he trobat interessantíssim: Robert C. Martin, també conegut com Uncle Bob.
Aquesta presentació de Uncle Bob, titulada Craftmanship and Policy, Robert presenta una manera d'entendre la professió de desenvolupador informàtic molt interessant, Software Craftmanship, i a més a més ho fa d'una forma molt entretinguda i en un anglès molt fàcil de seguir. És una horeta potser, però val molt la pena.

D'aquest Software Craftmanship (que tradueixo com "artesania del programari"), que té un manifesto del estil del Agile Manifesto, n'havia sentit parlar, però no massa, i rebre les explicacions de la seva filosofia de la mà de Martin, és apassionant.

Parla de la diferència entre un treballador i un professional (que en el seu dia ja m'havia transmès un antic cap, en Toni Tormo), parla de Test Driven Development (i d'una manera una mica massa entusiasta, pot ser) i parla d'una cosa que jo mateix he dit moltes vegades "hauríem de poder desenvolupar una feina de la que ens puguem sentir orgullosos".
Un altre missatge d'aquest Software Craftmanship és que el primer principi és el mateix que el del jurament hipocràtic dels metges: el primer és no fer mal. I no fer mal entès com no desenvolupar codi o retocar-lo amb plena consciència del que estàs fent és una nyapa, i que ja la corregiràs més endavant.

Parla de que és responsabilitat dels desenvolupadors dir que no, de vegades, als managers. Si saps que el que has de fer és impossible o que faràs una destrossa que més tard serà molt difícil de reparar, millor no fer-la. Saps que estaries fent un mal i és millor no fer-lo.

Uncle Bob també parla que és trist que no hi hagi molts desenvolupadors veterans. Que sembla que hi hagi un forat per on cauen els desenvolupadors quan arriben a una certa edat.

Pots pensar com ell o no, però és un showman i crec que val la pena veure la presentació. Encara que sigui per practicar l'anglès.

No comments: