Monday, December 5, 2011

Global Day of Coderetreat a Barcelona

La idea d'un Code Retreat, tal i com explica Corey Haines, consisteix en dedicar un dia a millorar la nostra pràctica com a programadors. En el dia a dia, amb les pressions i les presses, de vegades no podem fer les coses com ens agradaria fer-les, així que destinem un dia a posar-nos a prova, aprendre coses noves i passar-ho bé (a lo friki). Si retreat en anglès és "retir espiritual", ho podríem traduir com "retir pel codi".

El passat dissabte 3 de desembre de 2011 es va fer el dia mundial del coderetreat, desenvolupant de manera simultània code retreats a diferents ciutats de tot el planeta, i a Barcelona ho va organitzar Agile Barcelona a les instal·lacions de  Runroom (gràcies Carlos).

Comptant amb en Jaume Jornet com a facilitador vam començar a les 9:00. Desenvolupant per parelles i fent TDD ens vam posar amb el problema del Joc de la Vida de Conway en iteracions de 45 minuts i 15 minuts de retrospectiva. Cada iteració canviem de parella. Cada iteració esborrem tot el codi. A ser possible, pots provar algun llenguatge amb el que no estiguis acostumat. L'objectiu no és acabar el problema sinó aprendre.

Vam fer sis iteracions, fins més enllà de les 5 de la tarda. A cada iteració s'anaven afegint restriccions que ho feien més interessant: no poder tocar el ratolí (cal conèixer l'IDE), fer codi expressiu, cap mètode de més de 4 línies, ping-pong programming, no es pot parlar amb el company, no es pot esborrar codi, etc. S'aprèn molt!

A banda del Java, vaig poder tastar el Objective C (gràcies Pedro) i C# (gràcies Jose), però em vaig quedar amb les ganes de veure Ruby i Clojure. La darrera iteració va ser en format Randori i fent servir cyber-dojo.com, però ja estàvem massa cansats.

Durant el dia vam contactar per videoconferència amb els companys de Macedònia, Polònia, Berlin, Bilbao i Madrid, i així vam tenir més el sentiment de Code Retreat global.

Més de 20 persones ens vam arreplegar per aprendre a Barcelona, però vam ser més de 2000 a tot el món. Gràcies a tots els que us vau passar per Runroom, perque vaig poder aprendre de tots, i gràcies a les families que ho van fer possible.

Actualització:
Hi ha un vídeo força interessant de la jornada de Barcelona a la Web de Runroom.

Actualització (11 dec 2011):
Un bon resum en diapositives del que és el coderetreat.

No comments: