Thursday, October 14, 2010

Estic llegint: Clean Code

Clean CodeDe Robert C. Martin. 2009 Publicat per Prentice Hall. 431 pàgines

D'aquest mateix autor m'havia llegir Agile Software Development: Principles, Patterns, and Practices i m'havia semblat increïble. Per la seva manera d'explicar, pels exemples, per l'enfocament pràctic i per l'inspirador que resulta. Ja només el títol d'aquest llibre em resultava suggerent. I no m'ha defraudat gens ni mica.

D'Uncle Bob (com es coneix l'autor aquest) ja havia escrit abans Artesania del programari i es que li vaig seguint la pista.

Clean Code dóna un seguit de consells per tal de desenvolupar codi net i mantenible, i es centra molt en el TDD (Test Driven Development). Dóna tècniques per com organitzar les funcions, quins noms cal donar a les variables, com estructurar el codi, com formatejar-lo, com fer servir els comentaris i com fer el tractament d'excepcions.

Hauria estat bé que fos un llibre més genèric de codificació, però és de Java. Fins i tot algunes de les tècniques que explica es basen en l'ús d'Enums, que van ser afegits al Java 5. Fa un parell de casos pràctics molt interessants, on segueix les tècniques de refactoring per aplicar els principis que recomana.

De tota manera cal ser una miqueta crític amb el llibre. De vegades es torna una miqueta dogmàtic i n'hi ha algunes coses amb les que simplement no estic d'acord. Però la seva postura ha de ser aquesta. De fet al començament parla de que ell defensa la seva escola de pensament, però que poden haver d'altres i igual de vàlides.

El millor de tot és l'actitud que defensa davant la codificació. Una actitud de responsabilitat. De profesionalitat. Haver de tenir en compte que aquestes línies que estàs codificant ara qui les haurà de mantenir segurament seràs tu mateix. No conformar-se amb veure que funciona, sinó veure que també s'entén.

Clar, tots aquests consells en un món de consultories i out-sourcing (o, fins i tot, off-shoring), queden una miqueta diluïts. En aquests mons no cal pensar en el manteniment sinó en els terminis i el proper projecte. Take the money and run. Els que gestionen proveïdors externs han volgut ignorar aquest fet durant molt de temps, i els que l'han practicat els ha sigut molt còmode. Crec que a la nostra feina li vindria bé una miqueta de professionalitat.

Clean Code és un altre llibre gentilesa d'Omatech.

No comments: