Monday, January 17, 2011

Estic llegint: Ciudadano Can

Ciudadano CanDe Mark O'Hare. 2000. Publicat per Norma Editoral. 128 pàgines

De vegades es fa difícil llegir un llibre recopilatori de tires còmiques, però no ha estat el cas. No coneixia aquests personatges i no els he vist en cap diari, però la relació entre aquest gos i el seu amo (Fergus i Mel) és molt divertida.

Amb un humor blanc i enginyós, l'autor planteja una relació de parella totalment disfuncional. Recorda al repartiment d'intel·ligència d'una altra parella home-gos (Wallace i Gromit).

El gos atenent al telèfon, conversant amb les cites de l'amo, negociant pel menjar o buscant feina, sumat amb la persecució als carters o el menyspreu als gats, són situacions habituals a "Ciudadano can".

Els personatges secundaris recurrents també són importants en aquesta sèrie: el carter, el gos amic Arlo i, sobretot, el gat Zarpas. Les aparicions del gat són el de les parts més divertides, i com diu l'Albert, es mereixeria un spin-off.

Cal destacar la traducció. En molts casos l'humor es basa en jocs de paraules que es podrien haver perdut perfectament, però els responsables de la traducció han aconseguit que no perdem l'essència en cap moment. Tasca difícil.

Una obra que prometia algun somriure i m'ha fet riure de valent en alguns moments.

No comments: