Wednesday, December 7, 2011

ALE Bathtubs: conferències sense sortir de casa

ALE bathtub
La Agile Lean Europe (ALE) és una xarxa de persones que tenen ganes de difondre i fer créixer el pensament Lean i Àgil. És oberta, així que qui vulgui pot apuntar-se. Podeu seguir-los al Twitter per @alenetwork_eu.

Una iniciativa interessant de l'ALE són les Bathtubs Conferences  que són conferències a les que pots assistir sense moure't de casa, i si vols, des de la banyera (bathtub en anglès vol dir banyera). Fem servir el GoToMeeting de CITRIX, que és molt semblant al WebEx de Cisco, i que consisteix en visualitzar la pantalla del presentador i sentir la seva veu a través d'IP. Llàstima que la tecnologia de CITRIX no funciona amb Linux...

El passat 6 de desembre va ser la IV conferència. En aquest cas quatre ponents van presentar les seves idees durant 15 o 20 minuts, deixant després temps per a les preguntes. Va ser des de les 21 fins a les 22:30 (més o menys) i va valer molt la pena.

La primera xerrada la va fer Tonino Lucca, sobre com fer el seguiment dels elements no planificats en Sprints de Scrum.

La segona va ser de J.B.Rainsberger sobre la economia del disseny del software, on començant per recomanar el llibre The Mythical Man-Month (un dels meus favorits) i de parlar de Complicació (i no Complexitat) va definir que el cost d'implementar una funció es pot expressar com:
el cost de la seva complicació essencial + el cost de la seva complicació accidental
Va afirmar que la millor manera de reduir la complicació accidental consisteix en aplicar TDD, per evitar la complicació accidental, i Refactoritzar, per eliminar-la. Finalment, amb bon criteri, afirmà que Scrum necessita XP.

La tercera la va dur a terme Silvana Wasitova amb un títol tan suggestiu com PMI no és l'enemic (PMI és el Project Management Institute) on proposa com conviure amb els gestors de projectes "tradicionalistes" (m'encanta el terme), i argumentà que les dues postures no són tan diferents. Com a ajuda pera la integració proposava el llibre The Software Project Manager's Bridge to Agility.

La darrera presentació, en la meva opinió, va ser la més interessant. Marcin Floryan va parlar de d'on ve el codi dolent. Després de parlar de que el codi dolent pot venir de construir coses equivocades o construir-les malament va arribar a una conclusió força interessant: la majoria dels problemes venen de no haver mantingut una conversa difícil: de no haver-li dit a algú que alguna cosa no funcionava, que necessitàvem més temps o que les expectatives no són realistes. El problema està en NO parlar. I va recomanar dos llibres que segur són molt interessants Difficult conversations i Crucial confrontations.

Una experiència molt interessant i aniré preparant la banyera per la propera edició.

No comments: