De Robert C. Martin. 2004. Publicat per . 245 pàgines
Quan vaig veure aquest llibre a la prestatgeria d'una amiga li vaig demanar per llegir-lo. UML i Robert C. Martin em van semblar arguments prou forts com per a dedicar-li el meu temps. Després de la lectura no puc fer una altra cosa que desaconsellar-lo. I per dues raons.
Una traducció horrible
Quan llegeixo un llibre en anglès no entenc el 100% de les paraules. La majoria les agafes pel context i desprès de moltes repeticions acabes buscant-les al diccionari i aprenent alguna cosa nova. A més, els llibres tècnic no acostumen a portar moltes paraules noves. Quan veus algunes traduccions al castellà veus com clarament es justifica l'esforç de llegir en anglès.
En aquest llibre hi ha text, diagrames i codi. De vegades alguns dels elements del codi o dels diagrames els tradueixen i d'altres no. De vegades tradueixen codi que és d'alguna llibreria coneguda. De vegades en la mateixa porció del codi declaren alguna cosa en anglès però la referencien en castellà. Altres vegades et trobes traduccions massa literals. Has de fer contínuament una traducció al anglès del que vas llegint per mirar d'entendre què és el que va voler dir l'escriptor original.
I els traductors, de la ETSI d'informàtica de la Universitat de Valladolid, segur que ho podien fer molt millor. Quan veus el resultat final no pots pensar en una altra cosa que, o no han tingut temps, o no han tingut prou motivació.
Al començament del capítol 5, "Casos de uso", a la pàgina 60, podem trobar un exemple del text difícil de llegir que comentava:
«Los casos de uso son una idea maravillosa que ha sido sobrecomplicada ampliamente. Repetidas veces he visto equipos sitting and spinning en sus intentos por escribir casos de uso. Típicamente ellos thrash en temas de forma más que de fondo (substance).»
Un títol enganyós
Pot ser sóc massa ingenu en pensar que el llibre havia de tractar d'UML només pel títol. De fet el mateix autor (o això he entès a la traducció) es pregunta si val la pena un altre llibre d'UML desprès del meravellós UML Distilled de Martin Fowler (molt recomanable i curtet. No puc dir res de la traducció UML gota a gota). I és que aquest llibre dedica molt poques pàgines a UML.
Realment és un llibre de desenvolupament Java fent servir tecnologies àgils (més proper a l'Extreme Programming). Parla de proves unitàries, Test Driven Development i principis de disseny orientat a objectes. Dedica menys de 60 pàgines a UML i després el va aplicant una mica en els exemples.
Havent llegit d'altres de l'oncle Bob, els exemples d'aquest i la presentació d'UML resulten un complement força interessant. El codi que mostra i la manera com va aplicant les tècniques també val la pena. És una llàstima que la traducció faci que et quedi un regust amarg.
No comments:
Post a Comment