Wednesday, June 8, 2011

Estic llegint: Los Olvidados

Los OlvidadosDe Tim Tzouliadis. 2010. Publicat per Debate. 520 pàgines.

Aquest assaig històric descriu una part de la història contemporània que no és gaire coneguda. A la Gran Depressió del anys 1930 la taxa d'atur als Estats Units era molt alta i van haver milers d'americans disposats a provar sort a la Unió Soviètica, un paradís dels treballadors i una terra d'oportunitats.

Molts americans van viatjar a la URSS de Stalin per buscar feina i un futur per les seves famílies. En aquella època fins i tot la Ford va obrir una fàbrica de cotxes a Rusia, on van anar a parar alguns enginyers americans. Al llibre podem veure fotos d'aquests pioners americans jugant a beisbol a parc Gorki.

Però les coses no eren gens maques amb Stalin. Va arribar "el Terror", on sistemàticament els serveis de seguretat soviètics feien escorcolls i detencions nocturnes de tots els sospitosos de ser "enemics del poble".

I l'ambaixada americana va passar d'aquests emigrants.

Deixant de banda la situació dels americans, les tortures, execucions i explotació com a esclaus als Gulags i les mines d'or de Sibèria van durar molts anys. Al llibre no s'atreveix a donar xifres, però parla d'uns 15 milions.

Quan es va aixecar Hitler i la Unió Soviètica es va convertir en aliada dels Estats Units Stalin va continuar exterminant el seu poble i costa de creure que s'estengués tant en el temps.

És trist, però aquestes atrocitats no ens van afectar com ho van fer els camps d'extermini nazi per la sola raó de que no tenim imatges.

Es tracta d'un relat molt dur però és una part de la història que no podem ignorar.

Malgrat que ha estat de vegades ha costat de llegir, haig d'agrair al meu cunyat per haver-me'l regalat.

Si voleu, podeu llegir un resum molt més detallat del llibre a la web de Hislibris.

No comments: